sita2

Kategoritë e mëposhtme të informacionit, vijnë si game e produkteve të SITA.

Çmimet E Tregjeve

spacer

 

 

ANALIZA

Produkte Ushqimore

Çmime me te fundit te produkteve udhqimore nga Tregu i shumices se Tiranes.

Perdorimi me me efikasitet i energjise ne rritjen e domates

Ne vitet ne vijim cmimet e karburanteve pritet qe te rriten. Si pasoje kultivuesit e domateve do te mundohen te ruajne me shume energji gjate procesit te rritjes, ne menyre qe te mos rritet kosto dhe te kene perfitime.   Duke perdorur mjete qe jane te disponueshme eshte e mundur qe te arrijme rezultate te mira. Nje pike e rendesishme e ketij procesi eshte rritja e produkteve nen plastike te perhershme gjate javeve te para te rritjes. Vecanerisht ne dimer mund te ruhet energji. Me poshte do te jepen disa pika qe duhen marre ne konsiderate kur rrisim domate nen plastike te perhershme.

 

 

Mbulesa plastike

 

 

Mbulesa e perhershme plastike mund te perdoret si nje mbulese shtese nen paretet e levizshme. Te punuarit me nje mbulese plastike shtese mund te kete nje ser perfitimesh dhe gjithashtu redukton perdorimin e energjise. Meqenese ekziston nje mbulese e perhershme plastike mbi bimet, nuk do te ekzistoje rreziku i te ftohtit kur paretet do te hapen. Ne kete menyre temperatura e bimeve qendron gjithnje e njejte dhe bimet do te rriten me shpejt. Ky eshte nje plus ne luften kunder virusit pepino mosaic.

 

 

Ne javet e para te rritjes se bimeve gjate dimirit, kryesisht ne kohe me ngrice, klima mund te jete 'shume   e thate'. Duke perdorur nje mbulese plastike te perhershme lageshtia dhe mikro-klimat ne serre do te

permiresoheshin. Keshtu rritja mund te behet ne temperatura me te uleta, pasi ekziston nje mbulese plastike e perhershme mbi domatet, e cila do ta bente ambientin me te bute per keto te fundit.

 

 

Disa pika qe duhen patur parasysh

 

 

Kur punojme me mbulesat plastike duhet te kemi parasysh disa gjera. Mbulesa plastike nuk lejon nje pjese te drites te depertoje, por bima mund te rritet me shpejt dhe keshtu duhet rregulluar distanca midis bimeve. Kjo do te thote nje distance me e madhe midis bimeve ne fillimet e rritjes (gje qe sjell uljen e kostos se bimeve) dhe nje rritje me e shpejte. Se fundmi, rritja eshte me e shpejte, gje e cila pershpejton ritmet e prodhimit, pa perdorur energji shtese.

 

 

Temperatura e bimeve nen mbulesen plastike eshte gjithnje me e larte gjate nates sesa e bimeve pa mbulese. Kjo do te thote qe temperatura e para-nates duhet te jete me e ulet per te arritur temperaturen e duhur dhe per te kursyer energji. Gjate dites ndodh e kunderta; mbulesa plastike shperndan driten e diellit, duke bere qe temperatura e bimes brenda mbuleses te jete me e ulet sesa e bimeve pa mbulese. Si pasoje e ketij fenomeni, na nevojitet nje temperature me e larte e serres per te arritur temperaturen e nevojshme, por me kete na ndihmon rrezatimi.

Kur rrisim domate nen nje mbulese plastike te perhershme, duhet te kontrollojme ne fund te dites nese bimet kane erresire te mjaftueshme, vecanerisht kur kushtet jashte jane me te buta. Nese jo, atehere duhet  kontrolluar klima.

 

 

Mendojme sikur kemi nje temperature pak me te larte ne mes te dites dhe ajer te kufizuar mbi parete. Por nese jashte serres temperatura do te ishte 13°C ne janar, ne si kultivues domatesh nuk do te ishim te lumtur qe kemi nje mbulese plastike mbi domate.

 

 

Per te kontrolluar lageshtine nen plastike dhe per te arritur temperatura mjaftueshem te uleta te para nates, hapesira mbi mbulesen plastike mund te ajroset. Nje paret i levizshem mund te ndryshohet per nje situate me optimale. Nese ekziston nje plastike AC e perhershme, bimet mund te jene me pak te mbrojtura, vecanerisht ne kohe te bute dhe kjo si pasoje e pareteve te levizshem. Ne kete rast se kemi kohe te bute gjate dimrit, energjia qe ruhet gjate rritjes se domates eshte e paket, por ne kushte me te ftohta mund te bejme ruajtje energjie. Pritet qe te kursejme nje energji prej 1-4 m3/ m2 gaz, por kjo varet nga temperaturat e jashtme.

 

 

Nderkohe qe bima rritet, atmosfera ne serre behet me e njome dhe temperaturat jashte do te fillojne te

rriten, keshtu qe mbulesat plastike duhet te hiqen. Nese perdoren mbulesat plastike per nje kohe te gjate kjo mund te coje ne dobesimin e bimes. Kjo ne kombinim me klimen e lagesht mund te coje ne nje infeksion te bimes.

 

 

Gjate periudhes me dy parete (duke filluar nga 11 jave, java 50-8) ne kursejme   24000 J energji me te cilen mund te rriten 4kg/m2 domate. Si pasoje e prezences se plastikes ka 10% me pak drite ne serre. Kjo do te sjelle nje potencial me te ulet prodhimi prej 0.4kg/m2.

 

 

Prodhimi, si pasoje e kohes me te shpejte te rritjes, do te jete me i madh, keshtu qe pritet qe prodhimi me i ulet te kompesohet nga nje cmim me i larte. Gjithashtu mund te kete kursime ne kostot e bimeve, si pasoje e mundesise per te patur me shume hapesira midis tyre   ne fillim dhe nje kohe me e shkurter rritjeje.

 

 

Ne nje kohe te bute mbulesa plastike nuk eshte nje kursyes i vertete energjie persa i perket rrites se

domates, per me teper mund te na hape telashe. Ne kohe me te ftohte, avantazhet jane te qarta. Por

fatkeqesisht ne kete e kemi vene re teper vone. Mos kerkoni thjesht menyra per te kursyer energji, por

kerkoni per kursime te kombinuara me perfitime te tjera persa i perket rritjes se produkteve.


www.freshplaza.com
11.11.2009